- Huizenprijzen zijn ongekend hard gestegen in de eerste drie maanden van 2021.
- Op regionaal niveau zijn er nog behoorlijke verschillen. Vooral in provincies als Friesland, Drenthe en Gelderland stijgen de prijzen met percentages van meer van 20 procent.
- Business Insider geeft een overzicht van de huizenprijs bij jou in de buurt.
De Nederlandse huizenmarkt oogt flink oververhit. Uit cijfers van makelaarsclub NVM blijkt dat huizenprijzen in het eerste kwartaal van dit jaar gemiddeld met bijna 15 procent zijn gestegen vergeleken met de eerste drie maanden van 2020.
Ook als je de vergelijking maakt met het slotkwartaal van 2020 is in de eerste drie maanden van dit jaar sprake van een forse stijging van 4,4 procent.
Het lijkt erop dat fiscale stimuleringsmaatregelen van de overheid (zoals de verlaging van de overdrachtsbelasting voor starters), de aanhoudend lage hypotheekrente en krapte in het aanbod de verkoopprijzen flink hebben gestuwd.
Op de huizenmarkt zegt de gemiddelde prijs echter niet zo heel veel. Lokale verschillen hebben grote invloed op de woningprijzen. Daarom kijken we hieronder naar de ontwikkeling in de 76 regio’s die de NVM bijhoudt.
We beginnen met de prijsontwikkeling op jaarbasis, dus de huizenprijs per regio in het eerste kwartaal van 2021 vergeleken met een jaar eerder.
De kaart van Nederland kleurt dan diepgroen.
Alle NVM-regio's laten forse tot extreme stijgingen zien van de transactieprijzen. De kleinste stijging wordt geboekt in Den Helder, met een plus van nog altijd 4,5 procent.
Amsterdam boekt de op één na kleinste stijging met een plus van 6,9 procent. De andere grote steden zitten al een stuk hoger. Den Haag plust 14,1 procent, terwijl Rotterdam en Utrecht beide op een stijging van 16,2 procent uitkomen.
Normaal gesproken zou je hiermee de toppers wel hebben gehad, maar die zitten dit keer vooral buiten de Randstad, met gemiddelde stijgingen van 20 procent en hoger.
De sterkste stijging in het eerste kwartaal kwam voor rekening van de Friese regio Opsterland, met een plus van 25,5 procent. Maar ook in Zuidwest-Drenthe (plus 23,3 procent), Arnhem (plus 22,9 procent), Nunspeet (plus 20,8 procent) en Zuid-Friesland (plus 20,7 procent) gaat het erg hard.
Ook op kwartaalbasis stijgt huizenprijs fors
Kijken we naar de ontwikkeling van kwartaal-op-kwartaal, dan kleurt de kaart van Nederland iets minder diepgroen. Dan nog zijn er slechts vijf NVM-regio's waar huizenprijzen per saldo zijn gedaald.
De grootste min tekenen we op in Duiven-Westervoort (minus 2 procent), gevolgd door Grootegast (minus 1,2 procent), Hardenberg (minus 0,8 procent), Den Helder-Texel (minus 0,6 procent) en Zeeuws-Vlaanderen (minus 0,3 procent).
Bij de grote steden scoort Amsterdam opvallend genoeg op kwartaalbasis wat sterker met een plus van 4,5 procent. Dat is net iets beter dan Utrecht (plus 2,9 procent) en Rotterdam (plus 3,7 procent) en wat minder dan Den Haag (plus 7 procent).
De toppers zit opnieuw buiten de Randstad. Op kwartaalbasis is de regio Noordoost-Groningen de sterkste stijger met een plus van liefst 14,7 procent. Daarna volgen Roermond (plus 11,9 procent), Zuidwest-Friesland (plus 10 procent), Nunspeet (plus 9,8 procent) en de Zaanstreek (plus 9 procent).
[activecampaign form=24]
Lees meer over de huizenprijs en hypotheken:
- Extreme stijging van de huizenprijs voorkomt dat starters profiteren van de lagere overdrachtsbelasting, constateert ABN AMRO
- Dit zijn de duurste straten en buurten van Nederland – forse stijging van aantal miljoenenwoningen
- Duurder huis én lage hypotheekrente: dat kan je hypotheekrenteaftrek kosten – zo werkt dat met een huis van €400.000 tot €600.000